Si ens preguntéssim a quin lloc de l’Univers trobaríem la temperatura més baixa, abans de donar una resposta ens hauríem de tornar a preguntar si ens referim a temperatures naturals o artificials, és a dir, aconseguides per científics en un laboratori.
En aquest darrer cas la resposta és molt clara. Segons la revista de física Phys. Rev. Lett. 127, 100401 – Published 30 August 2021, la temperatura més baixa aconseguida ha estat a la Drop Tower de la Universitat de Bremen. Es va arribar a una temperatura de 38 bilionèsimes de grau Kelvin (38*10-12 K).
La temperatura en graus Kelvin s’utilitza com una ampliació de les diverses escales de temperatures, Celsius o Centígrads (ºC), Farenheit (ºF) - aquesta última en països saxons. L’equivalència d’escales es representa als punts de congelació i ebullició de l’aigua. 0ºC equivalen a 273ºK i 100ºC són 373ºK. Per contra 0ºK són -273,15ºC.
Aquesta escala és tècnicament per ús científic, doncs és absoluta, no existeixen els números negatius, o sigui, sota zero. Així en el punt 0ºK, el zero absolut, els àtoms no es mouen, estan com congelats, no tenen ni la més mínima energia per a moure’s. Recordem que el sentit de temperatura ens ve donat per la velocitat a que es mouen els àtoms. Normalment notem els de l’aire, quan més ràpidament es mouen més sensació de temperatura tenim quan ens impacten.
Ara anem al Sistema Solar, quin deu ser el lloc més fred? El més lògic seria pensar que quan més allunyat del Sol, més fred i, bàsicament, és cert. Però la temperatura més baixa no la trobarem a Neptú, sinó a la Lluna. Just al cràter Hermite, de 110 km de diàmetre, a prop del seu pol nord. La sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA va mesurar una temperatura de 26K, o uns -247ºC. Aquest punt interior del cràter no rep cap mena de llum del Sol ni directa ni indirecta, ni per reflexió a cap paret del mateix cràter, i com que no hi ha atmosfera tampoc pot rebre escalfor per cap altre sistema.
Foto: LRO -NASA |
La segona temperatura més freda mai trobada va ser mesurada per la sonda New Horizons al planeta nan Plutó, 244º sota zero i al seu satèl·lit Caront 233ª sota zero. A l’atmosfera de Tità, satèl·lit de Saturn, 203º sota zero i a Europa, satèl·lit de Júpiter, 184º sota zero. A Mart s’han arribat a mesurar 143º negatius i a la Terra, fins a 89º negatius.
A fora, a l’espai, la mínima temperatura trobada ha estat a la nebulosa del Boomerang, detectat pel radiotelescopi ALMA (Xile) el 1995. Es troba a -272ºC, un grau més calent que el fons còsmic de microones que abasta tot l’univers.
Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 300 del desembre de 2024
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada