Com
ja sabeu la molècula d'aigua està composta per dos àtoms
d'hidrogen i un d'oxigen amb un pes molecular de 18. Si féssim una
comparació entre molècules similars a les de l'aigua, substituint
l'àtom d'oxigen per altres similars, com sofre, seleni o tel·luri,
els tres elements que es troben per sota a la seva columna de la
taula periòdica d'elements, veuríem que el seu punt d'ebullició no
es correspon en absolut. Segons aquesta comparació l'aigua hauria de
bullir a -72ºC, en canvi bull a 100ºC, uns 170º per sobra del que
li correspondria.
Sembla
que l'aigua és més calenta del que li pertoca.
Això
és degut a que la molècula d'aigua té una propietat, la polaritat,
que fa que les càrregues dels seus àtoms estiguin desplaçades del
punt central, facilitant un pont d'unió entre un hidrogen i l'oxigen
d'una altre molècula, i es tornin, com dir-ho, com enganxifoses i
els hi costi més de separar-se per poder-se alliberar les unes de
les altres i bullir lliurament. Aquest fet es defineix com un «pont
d'hidrogen».
Igualment,
degut a aquesta propietat enganxifosa té una gran capacitat
calorífica. És a dir, absorbeix més quantitat de calor que les
seves molècules similars per poder-se desenganxar. Es comporta com
una esponja de calor. Degut a això l'aigua del mar puja més
lentament de temperatura que la terra o es refreda més poc a poc.
Actua com un moderador de la temperatura ambient.
El
tenir aquest comportament polar també permet molt fàcilment
dissoldre altres substàncies polars. Tenint en compte que els
teixits humans tenen el 70% d'aigua, facilita la dissolució de
proteïnes, àcids nucleics, sucres i midons, que també són polars.
O sigui, la química del cos i de la vida es pot desenvolupar en un
fons d'aigua, com serien els oceans primitius.
Altre
propietat curiosa de l'aigua, que trenca tots els esquemes és la
densitat. Normalment quan es refreda un líquid arriba a solidificar,
pujant la seva densitat. Tots els sòlids s'enfonsen en presència
del seu propi compost en estat líquid. Però l'aigua no. A 100º té
la seva mínima densitat, 0,958 g/cm3 i conforme es
refreda va pujant per arribar a 1,000 a 4ºC. Ara ve la part
sorprenent, si l'aigua passa a sòlid la densitat torna a baixar. El
gel la té a 0,92. Això implica que un 8% del gel sòlid sura per
sobre de l'aigua líquida, tal com ho faria un iceberg.
Aquesta
propietat és extraordinària per la vida, doncs permet que al
congelar-se la superfície d'un oceà, el gel es quedi a sobre i
permeti continuar la vida existint per sota. D'altra banda es
congelaria completament tot el mar, de baix a dalt, a l'enfonsar-se
els gel format, acumulant-se en el fons i no es podria viure.
Igualment quan es descongela, tal com es fa ara, la part superior
gelada es va fonent poc a poc i permet mantenir l'aigua inferior en
estat líquid. Si el gel estigués ja en el fons, per no tenir
aquesta propietat, no s'arribaria a descongelar mai i tots els mars
del planeta haguessin acabat com bloc de gel sense capacitat per
generar vida.
Publicat
a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº
207 del març de 2017
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada