dilluns, 5 de maig del 2014

Vocabulari astronòmic – Solstici i equinocci


Segur que tots som conscients de que a l'estiu hi ha més hores de llum que de foscor i que a l'hivern és a l'inrevés. Així quan els dies són el màxim de llarg, en astronomia, es diu que estem al solstici d'estiu que correspon al voltant del 21 de juny i quan és la nit que és màxima, estem al solstici d'hivern que sol ser cap el 21 de desembre. Són els dies en que el Sol, a l'estiu, està més hores per sobre de l'horitzó i arriba a la seva màxima alçada al migdia, els dies anterior i posterior estarà una mica menys alt. A l'hivern, està més hores amagat per sota de l'horitzó i quan surt la màxima alçada que assoleix sobre l'horitzó és la més baixa de tot l'any.

En aquests dies del solstici d'estiu el Sol es diu que transita per sobre del Tròpic de Càncer a l'hemisferi nord i de Capricorn, el del sud, a l'hivern i per això, en aquests temps il·lumina més hores l' hemisferi per on passa.

Per passar d'un solstici a l'altre hem de passar pel mig, o sigui, cal tenir un dia en que la durada del dia sigui igual que la de la nit. Aquestos dies s'anomenen equinoccis, del llatí equi-igual i nocci-nit, i en ells tan el dia com la nit duren dotze hores. Corresponen cap el 22 de març i 22 de setembre, que són els dies en que es canvia d'estació. En aquests moments es diu que el Sol travessa l'equador.

En el pols la cosa varia. En el pol nord entre els equinoccis de primavera i de tardor, és sempre de dia i després entre el de tardor i el de primavera, sempre de nit. Al pol sud just al revés.

Resumint, per l'hemisferi nord:
20-21 de març – equinocci de primavera, igual durada dia i nit, comença la primavera
22-23 de juny – solstici d'estiu, màxima durada del dia, comença l'estiu
22-23 de setembre - equinocci de tardor, igual durada dia i nit, comença la tardor
21-22 de desembre - solstici d'hivern, màxima durada del dia, comença l'hivern.
Depenent dels anys pot ser tan un dia com l'altre.

Aquestes dates implica que, actualment, les durades de les estacions no són iguals, així la primavera dura 92 dies i 19 h, l'estiu 93 d 15h, la tardor 89d 19h i l'hivern 89 dies. Com es veu a l'hemisferi nord l'estiu és 4,6 dies més llarg i la primavera 3 dies més llarga que la tardor respecte de l'hemisferi sud. Per això els estius allà són més forts i els hiverns més durs, per tan és una raó per trobar més gel al pol sud. En aquest aspecte també hi ajuda que l'òrbita de la Terra al voltant del Sol no és una circumferència sinó una el·lipse molt poc excèntrica, així la cara nord del planeta es troba una mica més lluny del Sol al nostre estiu que a l'estiu del sud i per això allà escalfa més enllà.


Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 173 del maig 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada