dimecres, 2 d’octubre del 2024

Quant pesaries a Mart?

Abans de donar-te la resposta, hem d'entendre la raó per la qual pesaríem diferent que aquí a la terra.

En física hi ha dos conceptes que molt fàcilment ens porten a engany: pes i massa. Pels científics són dos termes completament diferents. La massa d’un cos és una mesura de la quantitat de matèria que conté. A més, la massa té una qualitat, la inèrcia. Un objecte amb massa, una pedra, necessita una empenta per a moure’s. Si està quieta, continuarà quieta i si està en moviment voldrà seguir en moviment, caldrà fer una mica de força per aturar-la.

El pes és diferent, cada objecte de l’Univers amb massa, atreu a tots els altres objectes amb massa. La quantitat d’atracció depèn de la mida de les masses i de la distància entre elles. Per a objectes de mida normal és molt petita, però l’atracció entre un objecte molt gran com la Terra i altre objecte, com tu, es pot mesurar molt fàcilment. Només cal pujar-se a una bàscula, aquesta escala, mostra la força d’atracció entre la Terra i tu, el teu pes.

De fet, hi ha una fórmula que els lliga : Pes= massa x gravetat

Al damunt del planeta Terra, el pes és la mesura en que la força de gravetat atreu els cossos contra el terra, i es calcula multiplicant la massa pel factor gravitacional.

La massa serà sempre constant en tots els planetes, el que variarà serà el pes en funció de la gravetat que afecti a cada planeta o cos celestial que visitem. La massa s’expressa en quilos i el pes en Newtons, en honor del descobridor de la fórmula de la gravetat.

Així una persona que pesi 70 kg (massa) tindrà un pes de 70 x 9,8 m/s2 = 686 Newtons (Nw) al damunt del nostre planeta.

Si anem de viatge a Mercuri, gravetat 3,7 m/s2, tindria una massa de 26,4 kg i un pes de 259 Nw.

A Venus, com que té una gravetat similar a la nostra, la massa seria de 63,4 kg.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./
Arizona State Univ.

A Júpiter, un planeta gasós, i el major del nostre sistema solar, la massa seria de 177,3 kg, ja que la gravetat és més del doble que la nostra, 24,8 m/s2. Als altres tres planetes gasosos, no superaríem aquesta massa, estaríem entre els 60 i els 80 kg de massa.

Si poguéssim viatjar a la superfície del Sol, la nostra massa seria de 1.895 kg. Per contra, damunt de la Lluna, només seria d’11,6 kg, perquè la seva gravetat és gairebé la sisena part de la terrestre. A les llunes de Júpiter la massa seria al voltant dels 10 kg.

Prepara’t per pujar de pes, fins a xifres astronòmiques. Anem a visitar un parell d’estrelles, una nana blanca i una de neutrons. A la primera la nostra massa seria de 91 milions de kg i a la segona de 9,8 bilions de kg.

Un estrella nana blanca de la massa del Sol tindria un mida com la de la Terra, però amb una densitat un milió de cops major. En el cas de l’estrella de neutrons la mida baixaria fins a ser una bola de 10 km de radi i la seva densitat un bilió de cops, un milió de milions. Una caixeta de mistos pesaria 3.000 milions de tones.


Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 298 de l'octubre de 2024