divendres, 6 de maig del 2011

Factors que ajuden a tenir vida sobre un planeta


1.- Estar a una certa distància de la seva estrella principal
La nostra distància al Sol permet l’existència d’aigua líquida, si l’estrella és més petita i menys lluminosa, la temperatura serà inferior, si és més massiva, més elevada. Es denomina “Zona habitable” la zona en la qual un exoplaneta pot albergar aigua líquida, retenir una atmosfera i controlar les radiacions que li arriben.

2.- Tenir una sola estrella com font d’energia, no un sistema binari
La interacció gravitacional de tres cossos és molt més complexe que no amb dos, i en molts casos no està resolta. La majoria dels casos les solucions poden presentar qualsevol aspecte, o sigui un caos. La Zona Habitable per un sistema binari seria molt més reduïda que per un de simple.

3.- Tenir un planeta gros per capturar cossos estranys
Júpiter, planeta gegant supermassiu, té un potent camp gravitatori que ha protegit la Terra de molts impactes de meteorits que haurien pogut fer desaparèixer la vida.

4.- Tenir un satèl·lit gran per equilibrar els moviments propis del planeta
La Lluna, un gran satèl·lit al voltant de la Terra, estabilitza l’eix de rotació terrestre respecte del pla de l’eclíptica dintre d’uns valors limitats i permet tenir estacions. També ens protegeix de fortes oscil·lacions climàtiques.

5.- Tenir camp magnètic per evitar el vent solar
El Sol provoca un vent d'alta energia i el planeta degut a tenir un nucli líquid origina un camp magnètic que el defensa, frenant la velocitat del vent a la magnetosfera. Mart no té camp magnètic i per aquest motiu no va poder retenir l'aigua que tenia.

6.- Tenir una certa massa
O el que és el mateix, generar prou gravetat com per retenir l’atmosfera i que ens protegeixi de les radiacions solars no desitjables, com l'UV i d'altres.

7.- Tenir carboni degut a la tectònica de plaques per mantenir el cicle del CO2
El carboni necessari per a crear la vida i mantenir-la, es troba en aquest cicle. Les plantes atrapen el CO2 de latmosfera i lintegren a la cadena alimentària. També laigua del mar solubilitza el CO2 de laire i forma carbonats que van a parar al fons del mar. Els volcans amb les seves explosions el tornen a latmosfera, degut al moviment de les plaques tectòniques.

Totes aquestes condicions són del tot antropocèntriques, és a dir, proposen un model creat per l’home com a referència. No es té cap garantia de que qualsevol tipus de vida a un planeta extrasolar hagi de tenir aquestes condicions, doncs som conscients de que altres condicions més exòtiques de vida es poden desenvolupar, tal com podria succeir a l’atmosfera prebiòtica de Tità o als oceans pregons d’Europa, però són les que a nosaltres ens han anat bé.

Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 138 del juny 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada