divendres, 1 de febrer del 2013

Cossos menors


Ja sabem que la major part de la massa del nostre sistema Solar es troba en el Sol, el 99,9% i els planetes. Però existeix una mínima part de material que no es va poder ajuntar en el moment de la formació del S. Solar i no va poder fer més que unes mínimes aglomeracions per tal de deixar de ser pols i passar a ser grumolls o fins i tot asteroides.

El que potser no coneixem tan bé és que aquests cossos menors es poden distribuir entre tres zones diferents dins el S. Solar, com són el Cinturó d'Asteroides, el de Kuiper i el d'Oort.

En el primer d'ells, l'anomenat cinturó d'asteroides es troba entre els planetes Mart i Júpiter, entre 2 i 4 UA, la distància de la Terra al Sol, i solen tenir poca aigua en la seva composició, més aviat formada per carboni i silicats, encara que alguns, un 10%, contenen ferro i níquel. A més conté els més grossos, com Ceres i Vesta, Al 2010 s'havien identificats mig milió de cossos en aquesta zona, un miler de grandària superior als 15 km. En aquest cinturó no es va poder crear cap nou planeta degut a les forces gravitatòries originades per Júpiter que impedien qualsevol acumulació de material.

El segon grup es troba en l'anomenat cinturó de Kuiper, en honor d'aquest astrònom estatunidenc d'origen holandès. Ara ja parlem de distàncies entre 30 i 50 UA, quasi per fora d'on es troba Neptú i majoritàriament es creu que són cometes de període curt. Per aquest motiu se'ls anomena també Objectes Transneptunians. Aquest cinturó no es va poder confirmar fins al 1991 quan en Kuiper ho havia predit cap al 1960. Els planetes nans pertanyen a aquesta zona d'objectes. La sonda espacial New Horizons llançada al 2006 per la NASA s'espera permetrà estudiar aquest objectes quan arribi a destinació al 2015.

El tercer grup seria el Núvol d'Oort, postulat per l'astrònom holandès Jan Oort al 1950. Ara ens trobem a una mica més lluny, entre 1 i 4 anys-llum del Sol, ben bé al límit del S. Solar i on ja començaríem a perdre la influència gravitatòria el Sol i tenir influències d'altres estrelles properes. Aquí es troben els cometes de llarg període i és una zona poc coneguda però amb bilions d'objectes formats bàsicament per gel, metà i amoníac. El seu aspecte seria esfèric, com correspon a una força d'unió basada en la gravetat.

Es creu que els cometes es van crear en la zona del cinturó d'asteroides i van ser expulsats pels planetes gegants durant la formació del sistema solar, ara fa 4.500 milions d'anys.

Al 2004 la sonda Stardust va visitar el cometa Wild2 per estudiar-lo i prendre mostres per tenir major coneixements d'ells, trobant que era de roca i també trobà traces de glicina, un compost orgànic bàsic en la creació de vida. Posteriorment la Deep Space va anar a trobar el cometa Temple1 al 2005 i li va llançar un projectil per analitzar la pols que aixecava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada