diumenge, 2 de juny del 2013

Les 4 forces de l'Univers


En l'univers en què vivim existeixen quatre forces que fan que la matèria es mantingui unida. Si faltés qualsevol d'elles el nostre univers seria diferent, segurament no existiria ni vida, ni estrelles, ni res, potser no s'hauria ni format.

De les quatre forces, dues són ben conegudes, la força de la gravetat i la electromagnètica. Les altres dues pertanyen al món dels àtoms i estan relacionades amb la força nuclear forta, que és la necessària per a mantenir tots els protons, amb càrrega elèctrica positiva, cohesionats dintre del propi nucli de l'àtom sense repel·lir-se i l'altre és la força nuclear feble que està lligada a la desintegració del nucli. O sigui que ambdues treballen en distàncies podríem dir que atòmiques i no les podem apreciar amb els nostres sentits.

De les altres dues, les que podem percebre, la gravetat és la que ens manté lligats al sòl del nostre planeta, sinó la tinguéssim sortiríem volant com papallones, en lloc d'estar tocant el terra. Tampoc tindríem atmosfera i no podríem respirar. Però tampoc s'hauria format ni el sistema Solar, ni les galàxies, doncs els hi faltaria aquesta força atractiva que les conforma.

Si la força de gravetat és important, la força electromagnètica (FEM) ho és encara més, doncs és la que permet l'existència de la matèria i que aquesta formi compostos complexes, ja sigui cèl·lules, proteïnes, aigua, qualsevol cosa formada per àtoms, o sigui tot.

Encara que en un àtom més del 99,9% és espai buit, doncs al centre està el nucli amb la seva càrrega positiva i orbitant pel seu costat, a molta distància, en proporció a la seva mida, tots els electrons que li pertoquen, aquest espai no es pot penetrar. La pròpia FEM no permet que aquest espai s'ocupi, amb la seva pròpia força de camp ho impedeix. Encara que les nostres mans estiguin plenes d'àtoms amb un 99,9% de buidor, la FEM no permet que una ma ocupi l'espai de l'altra o que es pugui travessar. Existeix el rebuig del camp electromagnètic que ho impedeix. Pel mateix efecte encara que ens llencem contra una paret, sent tan nosaltres com la paret el 99,9% d'espai buit, no la podríem travessar, ens estamparíem contra ella si ho intentéssim.

Si féssim una proporció entre l'energia de cada força resulta que la més potent és la força nuclear forta, després la electromagnètica amb un factor de 100, en tercer lloc la força nuclear feble a un factor de 1000 respecte de la primera. En darrer lloc es troba la força de gravetat a una distància de 10 seguit de 39 zeros, comparativament menyspreable, però l'única que actua a grans distàncies.

De totes formes recordem que la vida existeix principalment per la força electromagnètica, la que actua al nostre nivell de distàncies, els metres.

 
Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 163 del juny 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada