dijous, 4 de desembre del 2014

Evolució estelar – Diagrama H-R

Quan el gas interestelar format majoritàriament per hidrogen està prou fred de forma que només l'afecti la força de la gravetat, però cap de les altres forces bàsiques, comencen a ajuntar-se els àtoms per formar grumolls de matèria. Activats per aquesta atracció i amb molta paciència, vull dir milers d'anys, es comencen a escalfar transformant en calor intern una part de la seva energia.

Així s'aniran escalfant fins que siguin capaces d'engegar la reacció nuclear de combustió de l'hidrogen en heli quan estiguin per sobre dels 10 milions de graus. Aquí ja ha nascut una estrella. Ara, segons la seva massa i edat lluirà d'una forma o altra, podrà ser blava, blanca, groga, taronja i fins tot vermella o el que és el mateix tindrà una temperatura superficial més alta o més baixa.

Aprofitant aquesta característica de color/temperatura i la seva lluminositat, dos astrònoms Ejnar Hertzsprung i Henry Norris Russell, el primer danès i els segon estatunidenc, cap a 1910 van elaborar de forma independent aquesta forma de classificar els estels coneguda com diagrama de Hertzsprung-Russell o diagrama H-R de color-luminositat.

En aquest gràfic es pot veure una diagonal, anomenada principal, que va de l'angle esquerra superior on es troben les estrelles més calentes i blavoses fins a l'altre extrem on hi ha les vermelles i més fredes. En aquesta seqüència principal és on es troben el 90% d'elles només pel fet d'estar cremant hidrogen. La gegant blava Rigel d'Orió trigarà uns milions d'anys en cremar-lo i Pròxima Centauri, nana roja i l'estrella més propera a nosaltres, l'anirà cremant durant milers de milions d'anys.


Per sobra de la diagonal cap a la banda dreta alta estan les gegants i supergegants vermelles que han arribat fins aquí després de sortir-se'n de la diagonal a l'anar deixant de cremar hidrogen i començar a cremar heli en carboni i oxigen. I per sota de la diagonal, cap a la banda esquerra es troben les nanes blanques.

La nostra estrella, el Sol, es troba cap a la meitat de la diagonal, al centre del dibuix. Va entrar per la banda dreta com una nebulosa protosolar transformada després en estrella tipus T-Tauri i va anar a parar, per la seva massa i temperatura cap el centre del gràfic. D'aquí a uns dos mil milions d'anys començarà a cremar heli i s'anirà desplaçant cap a la dreta i cap amunt a la zona de les gegants vermelles. Es farà tan grossa que acabarà volatilitzant els planetes interiors fins a Mart. Després s'anirà movent de forma horitzontal per la part alta fins al costat esquerra on ja haurà passat a la fase de nebulosa planetària i continuarà baixant pel mateix costat fins acabar com a nana blanca.

El diagrama de H-R s'utilitza per definir els diferents tipus d'estrelles i comparar les previsions teòriques de la seva evolució obtingudes per models informàtics amb les observacions d'estrelles reals i va servir per entendre com evolucionava la vida de les estrelles.


Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 180 del desembre 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada