dimecres, 2 de juny del 2021

Errors sobre la Lluna

1- La lluna sempre té un costat fosc

Una gran part de la gent sap que la lluna només ens mostra una cara. Però el que no és cert és que el Sol només il·lumini una part de la lluna. Ho fa de forma continuada durant 14 dies terrestres. Aquesta és la durada d’un dia lunar, 14 dies de nit i 14 de dia.

Si miréssim la lluna des de la posició del Sol sempre veuríem la fase de lluna plena, totalment il·luminada.

2 – Només veiem el 50% de la lluna

Com acabem de dir, la lluna només ens mostra una cara, semblaria que només en podem veure la meitat. Això no és cert, en podem veure fins el 59% de la seva superfície. Aquest fet es conseqüència que la lluna té un segon moviment, a més del de rotació, el de libració, com una baldufa girant, que fa cops de cap a dreta i esquerra. O sigui que només ens n’amaga un 41%.

3 - La lluna és perfectament rodona

A cop d’ull ho sembla però està una mica xata pels pols. El seu eix a l’equador és més llarg que el vertical. Aquest fet està originat pel seu propi gir, que la fa tornar un esferoide oblat.

Però igualment, per l’atracció de la Terra, el costat que sempre ens mira és una mica més llarg que l’altre. Per tant també té, una mica, forma d’ou.

4 - La lluna és brillant i blanca

Realment ho sembla però no és així. La lluna plena és tant brillant com una bombeta de fil incandescent a 50 metres de distància brillant en una nit fosca del tot. Ara, ens sembla més brillant perquè el cel, al seu voltant, és ben negre.

En quant al color també és molt subjectiu. La lluna no emet llum pròpia, només reflecteix la que rep del Sol. Realment el seu color seria gris com un asfalt gastat dels carrers en lloc de blanc com ens sembla.

5 - No hi ha gravetat a la lluna

Sí que en té, però és només una sisena part (16%) de la que tenim a la Terra. Una persona que al nostre planeta pesa 100 kg, a la lluna pesa només 16 kg. Poca, però existeix. Si no n’hi hagués, un astronauta saltant sobre la seva superfície es posaria en òrbita només amb una petita empenta.

Totes les partícules de l’univers que tenen massa es veuen afectades per la força de la gravetat i les que no en tenen, com els fotons, també es veuen afectades per la curvatura de l’espai. Coses de la relativitat d’Einstein.

6 – La lluna mou fluxos significatius dintre de les persones

No hi ha dubte de que la gravetat de la lluna és la principal causa de les marees dels oceans. El Sol també hi col·labora, però molt menys. Ara, aquesta força de gravetat no afecta per res les persones, cal massa i distància entre els cossos. La lluna ens desplaça una deu milionèsima de metre. Ens afecta més un camió o una persona passant pel nostre costat que no pas la lluna.

7 – La lluna controla la fertilitat

L’única cosa certa és que la longitud dels cicles lunar i menstrual són semblants. A partir d’aquí no hi ha cap relació demostrada. No hi ha més parts en una fase lunar que a una altra.


Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 258 del juny de 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada