dilluns, 5 d’agost del 2024

Qui dominarà l’espai?

L’espècie Homo Sapiens va aparèixer fa uns 300.000 anys. Però no va ser fins la dècada dels 50 del segle passat que es va fer el primer llançament d’un objecte a l’espai el 1957, l’Sputnik. Aquí va començar la cursa per dominar l‘espai. Totes les primeres fites les va guanyar l’extinta Unió Soviètica per davant dels Estats Units. Aquests només van ser davanters en arribar a la Lluna. 

Posteriorment, després d’un cert relaxament per voler anar a l‘espai, van sorgir nous països que apostaven per aquesta cursa. Podem citar, Xina, Índia, Japó i EAU, a més d’Europa amb la ESA.

A més, ara, han aparegut les empreses privades, que també lluiten per a situar-se per davant de les altres.

Estic segur que tots els països, i empreses citades diuen que és per un bé comú, per tota la humanitat, això d’anar a l’espai. Però no ho tinc tan segur. En la meva opinió el que volen és situar-se en un lloc avantatjat en aquesta cursa per garantir-se un drets. Com ha ocorregut sempre al planeta, i sinó, compareu amb la cursa per situar-se a l’Antàrtida.

Les Nacions Unides, el 1967, ja van redactar un Tractat de l'Espai Exterior, (Outer Space Treaty-OST) segons el qual s’han de regir les activitats dels Estats en l’exploració i utilització de l’espai ultraterrestre, inclosa la Lluna i altres cossos celestes. Al seu primer article diu «... en profit i interès de tots els països, ...i impliquin tota la humanitat».

Queda clar que no es pot demanar la propietat, però no diu res sobre l’opció de posar-hi un assentament a un d’aquest cossos per desenvolupar tasques de mineria o industrials. Ara, ja ens podem imaginar el següent pas, la defensa de les instal·lacions construïdes. Voleu dir que no anirem cap a una militarització, més o menys encoberta?

Però l’espai proper, la nostra atmosfera, està protegida?

Cada dia està més ocupada per andròmines llançades des del planeta. Les empreses privades, per ara, només nord-americanes i angleses (Space-X, Boeing, Blue Origin o Virgin), i potser, no gaire lluny xineses, no paren d’emplenar l’espai amb artefactes. La seva raó és que ho fan pel bé de la humanitat. Diuen que per facilitar les comunicacions entre tots els pobles. Ja veurem com acaba. Quan s’acabarà descobrint que hi ha més interessos militars que civils, que aquests emmascaren els altres. A la propera guerra?. Ja es va demostrar que tant a la guerra de l’Iraq com la d’Ucraïna els satèl·lits comercials van aportar un 80% de la intel·ligència militar.

L’altre problema que origina tanta ferralla a l’espai és la possibilitat de xocs entre ella. Actualment ja existeixen diversos centres de control per a fer seguiment de la brossa espacial. Podria ser que les òrbites baixes de la Terra estiguessin tan saturades de ferralla que fos molt difícil accedir a l’espai en el futur? Nosaltres, els terrícoles, tenim la paraula, podríem passar d’un escenari de ciència ficció a un de real.


Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 296 de l'agost de 2024

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada