Tot va començar a la tardor del 2002 quan la Caja de Ahorros del Mediterráneo va venir a la comarca i va instal·lar el seu telescopi mòbil a Can Jan de Fontcoberta. S’hi va estar un parell de dies i, amb els seus monitors, van fer algunes xerrades i observacions d’estrelles al vespre.
D’aquestes trobades va sorgir un grup de gent, amants de l’astronomia, que vam decidir que ens podríem agrupar per a fer una associació i gaudir del tema que ens agradava. Ens vam trobar al cafè del que avui és l’Ateneu i vam decidir tirar-ho endavant.
Per anar per la via ràpida vam demanar al Centre Excursionista si ens volia aixoplugar com una branca nova dins de les seves activitats, atès que els muntanyencs han de ser amants de les estrelles.
Així vam iniciar el notre camí. El nostre enllaç amb el Centre era en Joan Anton Abellan.
En aquestes condicions vam romandre fins el 2009, quan vam veure que necessitàvem ser més agils en les nostres activitats i ens vam independitzar del Centre. Vam crear els nostres estatuts i vam crear la primera Junta d’Astrobanyoles amb Abellan com President i en Carles Puncernau de Vicepresident. Així vam tirar fins el 2016, en què Abellan va decidir que deixar el càrrec de president i Puncernau va ocupar el càrrec vacant.
Som una entitat sense ànim de lucre i ens mantenim de les quotes socials (25€/any per un soci indvidual) i de les subvencions que rebem de l’Ajuntament i, darrerament de la Diputació. El nostre objectiu és la divulgació de la ciència, en especial de l’astronomia, dins de la nostra comarca. Per tal de dur-ho a terme organitzem xerrades al Darder (Tardes de Ciència, n’hem fet unes 140), també fem altres xerrades divulgatives a escoles, instituts o el club de lectura (unes 100) o qualsevol centre que ens ho demani (altres 100), i portem els telescopis si també volem fer una observació del cel.
Un altre punt destacable són els Premis Astrobanyoles de recerca i divulgació científica, dels quals ja portem 15 edicions.
Des del març de 2003 també fem un programa de ràdio a Ràdio Banyoles, titulat Sopa d’estrelles, la primera temporada va ser de 30 minuts, però a la següent ja vam veure que necessitàvem més temps i el vam poder llargar fins a una hora de durada. Ja hem fet uns 740 programes, que es poden escoltar en directe, o diferit a la mateixa pàgina de la ràdio o al podcast Ivoox. Aquí divulguem notícies de ciència i entrevistem algun convidat, un soci propi o el ponent a les Tardes de Ciència.
Una altra activitat que fa temps que realitzem són els Sopar-G, ens trobem al voltant d’una taula per sopar i parlar de ciència, normalment amb el ponent de les Tardes de Ciència. Això ho fem 2-3 cops a l’any. Ja en fet més de 50 sopars. I des de fa dos anys fem cine-fòrums de ciència.
El tema de fer sortides o viatges, també forma part de la nostra forma d’actuar. Procurem fer una o dues sortides cada any. Hem estat al CERN a Ginebra, a la Cité de l’Espace de Toulouse, a la Ciutat de la Ciència de València, al Laboratori Subterrani de Canfranc, als Observatoris del Teide o al nou Centre Galàctica a Terol, entre d’altres. Per alguns d’aquest viatges ens ajuntem amb l’Associació Astronòmica de Girona.
Aquesta és una pinzellada de la nostra feina, divulgar la ciència. La ciència és cultura. Només podrem avançar amb la ciència. Divulgar-la és bàsic.
Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 304 de l'abril de 2025