divendres, 2 d’agost del 2013

La relació entre la Lluna i la Terra


El nostre planeta existeix des de fa 4.600 milions d'anys i la Lluna es va crear després d'un xoc que es va produir uns 500 milions d'anys més tard. En aquell moment les restes del xoc que van escapar de la superfície terrestre es van aglomerar per formar el nostre satèl·lit i estaven molt més a prop que ara. Avui en dia la lluna fa una òrbita no circular al voltant de la Terra i es mou entre els 350-400 mil km de distància de nosaltres.

Però en aquell moment de joventut, la Lluna només es trobava a uns 20.000 km, així que la seva influència sobre el nostre planeta era molt més forta. Un dia durava al voltant de 5 hores i les marees pujaven i baixaven centenars de metres. Degut a aquests moviments de marea la Lluna ha anat accelerant la seva velocitat i la Terra l'ha anat disminuint fins a les 24 hores actuals. Però això no s'acabarà aquí, continuarem en aquest procés d'alentiment, fins que d'ara a milions d'anys quedarem atrapats en un moviment sincrònic i sempre oferirem la mateixa cara al Sol, tal com la Lluna ens l'ofereix ara a nosaltres.

Altre conseqüència de les forces de marea que frenen la Terra és que la Lluna cada any s'allunya 38 mm de nosaltres. Aquesta mesura ha estat comprovada des que els coets Apollos americans i les sondes Lunokhod russes, als anys 1969-70, van deixar instrumentació damunt la seva superfície i per mesures del temps en que triga en anar i tornar un raig làser s'ha pogut confirmar. O sigui que finalment la Lluna es situarà tan lluny de nosaltres que ja no ens influirà, però ens haurem detingut en la rotació diària, les marees ja no existiran i el mar serà una tranquil·la piscina pel que afecta a les marees.

Però encara tindrem un altre fenomen que serà totalment nou per a la gent que hi habiti en aquells moments, l'eix de rotació nord-sud entre els pols podrà variar de posició i col·locar-se en qualsevol altre. Tot degut a aquesta falta d'influència de la Lluna permetrà que la Terra roti al seu albir. Actualment la Lluna ens estabilitza aquest eix que es manté inclinat 23º respecte de l'eclíptica, que és el pla horitzontal del Sol. Aquesta alternança de l'orientació vers el Sol ha permès que tinguéssim els quatre canvis estacionals cada any, primavera, estiu, tardor i hivern i que la vida s'adaptés a ells. Ara bé si els pols rodolen avall i es col·loquen a l'equador i l'eix de rotació enfoca directament cap al Sol, escalfant permanentment una part del planeta i mai l'altre, què passarà amb la vida? Quins tipus de vida podrà seguir endavant? Els canvis que això representarà seran petits i les espècies es podran adaptar o potser hi haurà una nova extinció?.

 
Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 165 del setembre 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada