dijous, 1 d’agost del 2013

La xocolata a Banyoles entre els segles XVIII-XX (II)


Entre 1861 i 1918

En els llistats de Matricula de Subsidi de l'any 1861 apareix que en Jayme Domenech que al 1851 sortia com propietari d'una botiga i com fabricant de licors ubicada a la plaça Antigua, l'actual del Teatre, la cedeix al seu fill Joaquim i que aquest es dóna de baixa del “molino de chocolate con un rodillo de velocidad” i ho traspassa a Pedro Abril y Molinet i que aquest ho canvia de lloc, doncs al 1864 està domiciliat al carrer Canal encara que podria ser una de nova doncs en J. Domenech torna a sortir a la plaça Antigua al 1866.

En qualsevol cas al 1866 apareixen les dues fàbriques de xocolata, la d'en Domenech i la de n'Abril “con una piedra de tahona”. Dos anys més tard apareix una nota a nom de Miquel Sellàs, antes Pedro Abril, com fabricant de xocolata amb una pedra de tafona.

Confiters a l'any 1869
Entre 1868 i 1874 sempre surten en Domenech i Sellàs com “Fcas. de chocolate” a la plaça del Teatro i a Término i 12 persones més sota l'epígraf d'”Artes y Oficios” com confiters.
L'any de 1870 és el primer en que els impostos es cobren en pessetes, l'any anterior encara es pagava en escuts i mil·lèsims.

Del 1875 no es troba documentació i a partir del 1876 fins al 1885 apareixen dues fàbriques de xocolata a nom de Joaquín Domenech i Antoni Torrent Marca, qui també surt com propietari d'un molí d'oli en la “calle Nueva”. En el document del 1886 apareix tatxat el nom de Domenech i al costat està escrit Felip Trullàs. Igualment la fàbrica Torrent passa d'Antonio a José aquest any. En tot aquest període continuant apareixent entre 7 i 11 confiters donats d'alta cada any. A l'any 1889 apareix tatxat el nom de Felip Trullàs com si causés baixa.

Fàbriques de xocolata al 1885

Una nota del Diario de Gerona de l'11 de juny de 1893 comenta que “Ha sido nombrado proveedor de la Real Casa, el conocido fabricante de chocolate, D. José Torrent Alsius de Bañolas. Felicitamos por tan honrosa como merecida distinción al inteligente industrial

Ja l'any 1896 només s'esmenta únicament a en José Torrent Alsius del carrer Escrivanies que té una fàbrica de xocolata amb un cilindre major de 36 a 45 dm2 mogut per aigua a mas Hort i també una “prensa de aceite de rincón” al mateix indret. Tot segueix igual fins al 1905 en que apareix el nom de Vda. de José Torrent com propietària.
Diario de Gerona de l'11 de juny de 1893

Al 1905 ja consta una fàbrica de xocolata a nom de Luís Tremoleda, qui feia la marca “El Lago” al carrer Girona, a més de la de la Vda. Torrent. Tot segueix igual fins al 1910 en que sorgeix una nova fàbrica de la qual és propietària Dolores Torras, qui també fabrica electricitat en un salt d'aigua i posseeix una “prensa de husillo” amb un segon salt d'aigua.

El fet més destacable dels registres de l'any 1914 és que apareix la màquina d'escriure en els llibres oficials i la lectura és molt més fàcil i sense interpretacions.

En Tremoleda surt amb el nom tatxat al 1915, però continuen la Torrent i la Torras. Fins al 1918 en que en el mes de novembre es dóna de baixa la refinadora de xocolata i el molí que estava a nom de la Vda. Torrent i en el de desembre es dóna d'alta a nom de Santiago Torrent Privat una refinadora industrial de 80 dm2, un molí de canyella i un salt d'aigua al 10%, domiciliat tot al carrer Escribanies.


Curiositats de la xocolata

El principal punt d'exportació corresponia a les zones compreses entre el que avui és Mèxic i Veneçuela. Fins al 1728 només es consumia a Espanya fins que en aquell any en Felip V va vendre el secret de la seva recepta i el consum de xocolata, com beguda, es va estendre per tota Europa. Per dissimular el seu gust, que no agradava a tothom, es consumia barrejat amb sucre, vainilla o canyella i, fins i tot, ou o mel.

Una curiositat sobre la menja de la xocolata es va produir al segle XVI quan es va plantejar la polèmica sobre si el menjar xocolata trencava el dejú. Les opinions foren tantes i tan diverses que a la fi el Papa Pau V, estem parlant del temps d'en Galileu, va tenir que intervenir dient que no trencava el dejú amb una cèlebre frase “Hoc non frangit ieunium (Això no trenca el dejú).

Al segle XVII es va fer coneguda una poesia que intentava millorar les relacions entre la xocolata i l'església, que deia:
Oh divina xocolata
Que agenollada et molen,
Mans plegades et baten,
I ulls al cel et beuen.”


On es citen les tres postures que s’adopten per a treballar la xocolata i que poden tenir un caire religiós: amassar amb la pedra, moure amb el molinet i finalment assaborir-la.

També hi ha qui diu que va ser un frare qui va fer arribar el cacau al monestir de Pedra a Saragossa i van ser ells els que van començar a estendre la xocolata com beguda un cop preparada la rajola “a la pedra”. El quant al seu consum aquest fa que la xocolata adquireixi rellevància social, religiosa, política i econòmica en diverses societats, no tan sols medicinal com era en un principi.

El primer llibre documentat que parla de la xocolata va ser l”Apologia Chirurgica" de El Licenciado Antonio Colmenero de Ledesma, Medico, y Cirujano de Ecija (1622) on ja descrivia algunes receptes per a la seva preparació.

La paraula bombó va aparèixer al segle XVIII a París quan es va començar la moda de menjar-lo en trossets a qualsevol hora i el trobaven doblement bo, d'aquí la paraula francesa “bon bon” que ha acabat sent el nostre bombó.

I per acabar una recomanació, la xocolata és un producte “molt senyor”, és a dir que no vol ni fred ni calor en la seva conservació, doncs en aquests casos es podria arribar a separar l'emulsió que formen els seus components i aparèixer alguna taca blanca que seria la mantega de cacau que s'ha separat. El millor és comprar-la i consumir-la el més fresca possible i no deixar-lo massa temps dins d'un armari per evitar que vagi disminuint la qualitat del producte, i això és aplicable tant a rajoles coma bombons.

Ara per a celebrar haver llegit aquest article ens podem anar a menjar un tros de pa amb xocolata, com ho fèiem fa uns anys, què n'és de bo¡¡ i que us aprofiti.

Publicat a la "Revista de Banyoles" en el seu nº 958 de l'agost 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada