divendres, 24 de maig del 2019

La rajoleria de La Cadamont


Agafant la carretera que ens porta des de Sant Miquel cap a santa Maria del Collell, trencant per la pista de terra cap el Castell de Roca arribem, quan ens apartem una mica del Ritort, al Pla de la Cadamont. Aquí cal enfilar-se cap els camps. Es pot seguir en cotxe 4x4 o a peu fins arribar al bosc. Aquí trobarem una placeta que utilitzen els caçadors per deixar els seus vehicles.

D'aquest lloc surten dos camins, un cap a l'oest que ens enfilaria a la Cadamont i un cap el nord, paral·lel als camps, que ens portarà a trobar la rajoleria.

Aquesta és una construcció prou ben conservada encara que no sabem amb certesa en quina data es va aixecar. Per les dates inscrites a les rajoles que pavimenten el terra del mas sabem que ja funcionava el 1734. Una segona inscripció indica que el 1882 continuava operativa.
Aspecte de les dues boques del forn

La seva estructura és rectangular, gairebé cúbica, doncs mesura 2,5 x 2,5 m d'alt i ample i un alçada dels murs de 2,7 m. A la seva base es troben les dues boques del forn, amb un contrafort a cada banda per consolidar el terreny. Les boques fan 3,8 m de fons amb sis arcs interiors construïts amb totxos. Tenen 25 cm de gruix i una separació entre ells també de 25 cm. Així el foc podia passar entre ells i assecar la cuita de rajols.

La seva alçada és d'1 m i la seva amplada de banda a banda arriba als 80 cm. El forn està excavat en el propi terreny i la seva estructura està rematada amb totxos.

En quan a la cambra de cocció, les seves parets nord i sud estan fetes amb totxos i les altres dues amb pedra. La paret del costat oest es troba bombada per la pressió del terreny. Potser caurà. Al costat sud es troba una estructura que semblaria la finestra per accedir a l'interior del forn i que servia tan per introduir el material com per retirar-lo un cop cuit.
Interior d'una de les boques

Per sobre del forn s'aprecia una possible bassa de forma quadrada per recollir aigua de pluvials, segurament. La bassa per pastar es troba al front d'un cobert situat a uns 10 metres al davant del forn, segons ens ha explicat en Lluís Fàbrega. El terra del voltant presenta nombrosos restes de teules i rajols, probablement productes defectuosos.

A la rajola on es llegeix l'any 1734, també s'aprecia una inscripció, es pot llegir un nom, Jasinto ..., tal com es pot veure a la foto.
El propietari actual és en Jordi Fàbrega Maestro, hereu de la família.

En Lluís Fàbrega també comenta que el darrer obrador va ser en Joan Balateu de Sant Ferriol, pertanyent a una nissaga de rajolers vinguts de Prats de Molló a qui deurien llogar el forn per a fer alguna fornada i al qual pagaven en espècies, rajoles i teules.

Rajola de l'any 1734
Rajola de l'any 1882. Ambdues al
 terra del mas de La Cadamont





Volem agrair a l'Àngel Fajardo del cos d'Agents Rurals comarcal del Pla de l'Estany, haver-nos informat de l'existència d'aquesta rajoleria.


Publicat a Golany, Revista de Sant Miquel de Campmajor, al n. 45 del 1r semestre 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada